Hoe maak je witte schoenen schoon?
Bootbuddy

Hoe maak je witte schoenen schoon?

Hoe krijg je witte schoenen weer glanzend nieuw?

Niets is zo frustrerend als het kopen van gloednieuwe, stralend witte sneakers, om dan te ontdekken dat ze snel vies worden. Tenzij je van plan bent je sneakers altijd ongedragen te te laten staan (wat zeker zonde zou zijn), is het handig om te weten hoe je ze kunt schoonmaken.

Het reinigen van witte sneakers is vrij eenvoudig en kan ook een leerzame taak zijn voor kinderen. Het is immers bekend dat sneakers niet lang wit blijven aan de voeten van kinderen, en het is goed voor hun verantwoordelijkheidsgevoel om ze netjes te houden.

Witte moddere nikes schoonmaken


Waarom is het lastig om witte sneakers te reinigen?

We begrijpen allemaal dat het zowel milieuvriendelijker als kostenefficiënter is om sneakers schoon te maken in plaats van nieuwe te kopen. Maar waarom is dit voor veel mensen een uitdaging? Het komt vooral doordat het wat inspanning vereist en er niet altijd een eenvoudige methode is. Bovendien wil niemand de sneakers ruw behandelen en ze daarmee mogelijk beschadigen!

Daarom hebben we een handige blog samengesteld om je stapsgewijs te laten zien hoe je je witte sneakers effectief en veilig schoonmaakt.

We beginnen met een eenvoudig vierstappenproces, gevolgd door advies en tips voor het reinigen van verschillende soorten stoffen.

Laten we aan de slag gaan!

Wat je absoluut niet moet doen bij het schoonmaken van witte sneakers

Sneakers in wasmachine


Je sneakers zijn bedekt met modder. Je eerste gedachte is misschien om ze in de wasmachine te gooien, maar dat is geen goed idee.

Dit kan namelijk schadelijk zijn voor zowel je sneakers als je wasmachine. Het wassen in een machine kan de lijm in de schoenen aantasten, wat kan leiden tot slijtage van de sneakers.

Hoewel wasmachines ontworpen zijn om tijd en moeite te besparen, is het met de hand reinigen van je sneakers in ongeveer 15 minuten gedaan. Dit houdt je schoenen langer in goede staat.

Bovendien, gezien de huidige elektriciteitsprijzen, is het wellicht beter om de wasmachine minder vaak onnodig te gebruiken!

Stappenplan voor het schoonmaken van witte sneakers

Als je de wasmachine moet vermijden, wat is dan de beste manier om witte sneakers te reinigen? Volg ons eenvoudige stappenplan hieronder...

Stap 1: Verwijder de veters

Begin met het verwijderen van de veters om elke centimeter van je sneakers grondig te kunnen reinigen. Laat de veters weken in een mengsel van warm water en een reinigingsmiddel, zoals afwasmiddel. Dit zou zelfs de witste veters moeten reinigen.

Haal ook eventuele inlegzolen uit de sneakers om ze apart schoon te maken. De inlegzolen kunnen op dezelfde wijze worden gereinigd als de sneakers zelf.

Stap 2: Verwijder het aangekoekte vuil

Gebruik een droge borstel om los vuil van de sneakers te borstelen. Een standaard droge of schoenenborstel is geschikt, maar een oude tandenborstel kan ook werken, hoewel het wat meer tijd kan vergen.

Stap 3: Handwas met een reinigingsoplossing

Voor deze stap heb je een doek, warm water en een schoenreinigingsmiddel nodig. Als je geen speciaal reinigingsmiddel hebt, kan een mengsel van water en een beetje baking soda of wasmiddel volstaan.

Wrijf voorzichtig met cirkelvormige bewegingen over de sneakers om vuil en vlekken te verwijderen. Pas dit toe over het gehele oppervlak.

Deze methode kan variëren afhankelijk van de stof van de sneakers. Bekijk onze aanvullende tips voor verschillende materialen!

Stap 4: Laat ze drogen

Blijf weg van de droger!

Droog je sneakers niet in een droger of op een radiator, dit kan ze beschadigen. Het is het beste om ze natuurlijk buiten te laten drogen. Mocht dit niet mogelijk zijn, laat ze dan binnenshuis aan de lucht drogen en dep ze droog met een handdoek.

Stap 5: Verfris ze met een spray

Hoewel we er zeker van zijn dat je voeten fris ruiken, kunnen je sneakers af en toe wel een opfrisbeurt gebruiken.

Gebruik een verfrissende spray en neem je sneakers mee naar buiten. Spray ze in en laat ze 10 minuten staan. Dit werkt ook prima voor elke stinkende schoen!

Of gebruik een specifieke deodorant voor sneakers om nare luchtjes, schimmels en bacteriën te voorkomen.

Omgaan met verschillende materialen

Het is belangrijk om rekening te houden met het type materiaal van je sneakers en de juiste reinigingsmethode. Afhankelijk van het materiaal, kunnen er verschillende technieken nodig zijn om ze effectief schoon te maken zonder schade.

Geen zorgen, we leggen je uit hoe je dit het beste aanpakt.

Witte Sneakers Schoonmaken Closeup


1. Reiniging van witte mesh sneakers

Mesh in combinatie met de kleur wit is een magneet voor vuil. Deze sneakers worden misschien snel vies, maar zijn ook relatief eenvoudig schoon te maken.

Volg de basisstappen en let op dat de sneakers niet te vochtig worden. Na het gebruik van een vochtige doek en reinigingsmiddel, is het belangrijk om zeepresten volledig te verwijderen. Dit voorkomt vervorming. Droog ze vervolgens voorzichtig af met een schone doek of handdoek.

2. Reiniging van witte Leren sneakers

Leer is een sterk materiaal, maar kan makkelijk vuil vangen en vlekken kunnen hardnekkig zijn. Omdat leer gevoelig is, moet je voorzichtig te werk gaan.

Vermijd het te nat maken van wit leer. Gebruik een lichtvochtige doek en wrijf in cirkelbewegingen om ze schoon te maken.

Bij hardnekkige vlekken kan je tandpasta gebruiken. Breng een kleine hoeveelheid aan op de vlek en wrijf met een vochtige doek.

3. Reiniging van witte stoffen sneakers

Vuil en aarde hechten zich makkelijk aan de stof van sneakers. Soms is een borstel nodig om dit vuil te verwijderen.

Gebruik een beetje water met een reinigingsmiddel. Baking soda is ook effectief op stoffen sneakers.

Een tandenborstel of een speciale schoenenborstel kan hierbij handig zijn.

4. Reiniging van witte canvas sneakers

Er zijn adviezen die aanraden om witte canvas sneakers in de wasmachine te doen.

Wij adviseren echter om ze met de hand te wassen. Dit duurt slechts 10-15 minuten en is veiliger. Volg de basisinstructies en gebruik een borstel voor een grondige reiniging.

Schoenreinigingssets aanschaffen?

Als je geen zelfgemaakte schoenreinigingsoplossing wilt maken, is het logisch om een schoenreinigingsset aan te schaffen.

Een schoenreinigingsset is effectief en handig. Wij adviseren een speciale schoonmaakoplossing voor sneakers te gebruiken en de schoenen niet te nat te maken, wat schade kan veroorzaken.

Onderweg sneakers schoonmaken

Als je je sneakers meeneemt op reis, naar het strand, festival, of een wedstrijd dan kan een reis-schoonmaaksetje voor schoenen handig zijn. Zo blijven je sneakers er netjes uitzien.

Boot Buddy is een voorbeeld van zo'n handige reisset.

De Bootbuddy 3.0 voor schoenen schoonmaken